tisdag 24 juni 2008

slår sig...

Angus slår sig en massa. I dagens tillstång har han en bula och blåmärke i pannan och ett rött märke på käken. Ramlar och slår sig hela tiden....

Kryper och klättrar över oss och möbler. Ställer sig upp mot allt han ser, så jag blir inte förvånad om han går snart....men hoppas att han kryper ett tag till. Nu böjar ålningen avta och han kryper riktigt fint. Jag blir så stolt när jag ser honom.

Idag har jag varit på firmadag med jobbet.
Träffades först hemma hos Sandra som hade fixat frukost buffe´ hemma hos sig...
Hon hade bakat fem olika bröd, helt sanslöst alltså. Fruktsallad, smoothies, egen juice, kaffe, fem olika thesorter, ägg, youghurtar, egen musli massa pålägg mm...

Efter det gick vi en promenad ner på drottninggatan, bort mot östermalm och norrmalmstorg och gick på hallwylska museét. As häftigt.

Wilhelmina von Hallwyl (1844-1930) var en av vårt lands verkligt stora samlare av konst och konsthantverk vid sekelskiftet 1900. Samlingarna köpte hon under resor i Europa, Afrika och Orienten. Idén var att skapa ett museum. Tanken förverkligades när hon och hennes man, Walther von Hallwyl donerade sitt hem och alla samlingarna till svenska staten 1920. Wilhelmina katalogiserade sina samlingar och arbetet resulterade i ett katalogverk som består av 78 band. Katalogen trycktes i 110 exemplar och återfinns på stora museer och bibliotek på många håll i världen. Wilhelmina tillhörde en av tidens mest förmögna personer. Hennes far, Wilhelm Kempe (1807-1883), var en framgångsrik affärsman inom trävaruexportens område. Han grundade Ljusne Woxna Aktiebolag, en verksamhet som sedan övertogs av svärsonen.


Palatset uppfördes 1893-98. Uppdraget att bygga paret von Hallwyls nya hem vid Hamngatan i Stockholm gick till arkitekten Isak Gustaf Clason. Han byggde bland annat Nordiska museet. Clason, som också skulle välja en lämplig plats för byggnaden, hade helst velat köpa tomten där Dramaten nu ligger, men det godkände inte Stockholms stad. På den tiden var trakten kring nedre delen av Birger Jarlsgatan och hörnet av Hamngatan bebyggd med gamla kåkar och Strandvägen var ännu inte den paradgata den så småningom blev.

Walther och Wilhelmina von Hallwyl ställde tre krav på den nya byggnaden. Först och främst skulle den vara deras hem, men här skulle också finnas kontorslokaler för den affärsverksamhet som Walther drev och sist men inte minst skulle här rymmas alla Wilhelminas samlingar av konst och konsthantverk. Clason fick förtroendet att välja stil och material för byggnaden. Fasaden är inspirerad av såväl spanska som italienska förebilder från övergången mellan sengotik och renässans.

Efter den guidade turen gick vi upp på dramaten terassen och drack lite rosé vin. Tog därefter en promenad till josefinas på djurgården och drack kaffe. Hoppad epå bussen sedan och hoppad eav på restaurang kungsholmen på kungsholmen. Käkade trerätters och drack massa gott vin och lite drinkar...
Jätte trevlig dag verkligen, förutom att Camilla inte var så nöjd med maten och så...men vi andra var mycket nöjda!
Sedan ville de andra åka hem, själv hade jag tänkt mej lite senare. Fick ett förslag av Lisa att ta mej till Hammarby Sjöstad för att sedan åka med dem till Fredsgatan 12.

Men åhhh det orkade jag inte, ska dessutom upp kl sex i morgon när min älskade lilla vaknar....vill inte försumma hela den dagen med honom genom att vara bakis...Har ju inte sett honom på hela dagen idag, känns jättekonstigt!...Längtar tills i morgon när han vaknar!

Inga kommentarer: